A számvetés és a készülődés könyve

Antal Balázs kritikája a Csücskök című kötetemről…

Megjelent a Spanyolnátha című (internetes) folyóirat 2008. téli számában

Béres Tamás: csücskök. esszék, történetek (2001-2007). Krúdy Könyvkiadó, Nyíregyháza, 2008, 161 o.,

Esszék és történetek szerepelnek az impozáns kötetke alcímében, műfajmegjelölésében, de ide kívánkoznék feltétlen még a tárca mostohán kezelt műfaja is. Apró elmélkedések, minitörténetek, felduzzasztott glosszák, tárcanovellák teszik ki a kötetet, jól olvasható, kellemes elbeszélői attitűddel megírva. A Nyíregyházán élő tanár, újságíró, a Nyíregyházi Főiskola lapjának szerkesztője ebbéli minőségében annak hátoldalán évek óta rendszeresen jegyzi az oldaltükör jobb felső sarkába írt jegyzet-rovatot, a bizonyos havi csücsköket, mostanában rendszerint egyszerre kettőt, régebben, a kötetből úgy látom, többet is — na és e csücskök gyűjteménye volna ez a kötet. Hét év rendszeres, hónapról hónapra — leszámítva a nyári szünetet — írt és publikált szövegeinek válogatása, megtartva az eredeti megjelenés láncolatát, vagyis az év-hónap sorrendet és címkézést, elutasítva a kicsi darabok szerkesztgetésével-helyezgetésével esetleg felvillantható nagyobb, de esetlegesen erőltetettnek tűnő egység képét — és valóban jobb is így. 
Alkalomszülte szövegek, első kézi reflexiók a világ és benne egy nem is olyan kis közösség hétköznapi viselt dolgaira — reflektál például az első magyar irodalmi Nobel-díjra, de anyák napi, Mikulásnapi, vagy karácsonyra várakozó szövegek is olvashatók a kötetben, vagyis az újságírás napi (na jó, havi) gyakorlata irányítja a szerző tollát. Helyenként alkalmi, helyenként általános, de mindenképpen az újságírói stílustól elemelt minőségben, jóval közelebb az irodalomhoz, mint a zsurnalisztikához. A kötetben leginkább Béres arányérzéke figyelhető meg a legjobb működésében: pontosan tudja, mi az, amiről a rendelkezésére álló terjedelemben, a laphoz dukáló hangütésben lehet és/vagy kell írni. Az olvasó sem azt nem érzi, hogy esetleg túlvállalta magát a havi csücsök, s valami nagy dolgot akar befogni, amihez nincsen képessége, sem azt, hogy valami blőd apróság nyúlik ki 3-4 ezer leütésessé. Ízléses témaválasztás és nyelv jellemzi a darabokat, finom szellemesség, könnyed irónia.
Az írásokat Olajos Tamás érdekes és izgalmas fotói illusztrálják, s ha már itt tartunk, feltétlen el kell mondani, hogy a könyv kivitelezése mindenképp első osztályú: a borító, a tördelés (de még a papír is, amire nyomták), mindenképp olyan színvonalú munka, amire sokszor nemhogy az első, de még a sokadik kötetes szerzők is csak vágyakoznak. Zsebkönyvméret, vagy annál csak egy picit nagyobb, de elég egy pillantást vetni rá, és az ember mégiscsak sajnálja zsebre gyűrni
A kérdésre, hogy most akkor Béres Tamás pályakezdő író-e, vagy pályájában javában benne járó újságíró, a könyv amolyan is-is választ ad. Nyelvkezelése, szövegformálása, a történetek felismerése és tárcává strukturálása-konstruálása jobb képet mutat, mint nem egy kortársa első (második, harmadik stb.) regénye esetében. Velük szemben Béres pontosan tudja mi az, amit biztos kézzel tud vállalni, sőt, teljesíteni is. Ismerve néhány nyíregyházi egykori vezető közéleti újságíró gyűjteményes kötetét, azoknál Béres okosabb, stilisztikailag sokoldalúbb, és az olvasó intelligenciáját, azokkal szemben, egyáltalán nem sértő. Azt mondanám, újságíróként már a gyűjtemény, íróként pedig a nyersanyag, az alapanyag felmutatása a tét, mind tematikai, mind nyelvi értelemben, a készülődés, a készültség stációjának megmutatása. 
A könyv anyaga 2007 decemberével zárul — de a csücskök azóta is sorra jönnek a Nyíregyházán megjelenő Főiskolai Tükör hasábjain. Anyag van, lendület és lelkesedés pedig töretlen. Remélhetőleg Béres kötete szöveganyagának színvonala követendő példa lesz legalább a helyi újságírók számára, a könyv kivitelezése pedig mindenkinek.

(Antal Balázs)

Antal Balázs: 1977-ben született, Nyírszőlősön él. Iskoláit a Nyíregyházi Főiskolán és az ELTE-n végezte. Jelenleg a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Phd-ösztöndíjasa. Kötete: Öreg (JAK-Kijárat, Budapest, 2003). A SZIRT elnöke.

Forrás: http://www.spanyolnatha.hu/