Magamról

1979-ben születtem Szentesen. Szüleimmel e kis várostól 15 kilométerre lévő faluban, Derekegyházán éltem 18 éves koromig. Jelenleg Nyíregyházán lakom. Feleségem magyar nyelv és irodalom és orosz szakos tanárnőbt4. Kisfiunk, Kristóf 2010-ben született. Egy öcsém van. Sajnos édesanyám és édesapám már nem lehet velünk, de fentről bizonyára vigyáznak ránk.


Hogy is volt az a hetvenes évek?

Ma is jól emlékszem…, minta tegnap lett volna… A ’70-es évek végét jártuk, a világ már unta a kólát, meg a rock ‘n’ rollt, a csinos lányok a Beatles után már csak Máté Péter és Zorán vokáljaira rázhatták a csinosabbnál csinosabb feneküket… Érlelődtek gondolataim… Beszélni akartam a világgal… Meg a világról… Valami kikívánkozott belőlem… De előbb nekem kellett kikívánkozni…
Elterveztem az egész hetemet… Mit csinálok majd hétfőn, kedden, szerdán… aztán az egészből semmi se lett… Halasztgattam a dolgot vasárnapig… 7.00 és 7.05 között megláttam a napvilágot. Egyszerűen nem bírom a bezártságot… tudja a fene miért. Nem vagyok klausztrofóbiás, meg ideges sem… de ez van… Amikor a családom megpróbált egy járóka keretein belül tartani, jóbarátomtól egy konzervbontótól eltanult módszerrel ügyesen fejtettem le magamról a járóka jármát és kibontottam az oldalát. Hiába, a kíváncsi természetemnél fogva (meg a járóka keresztvasát fogva) egyszerűen furdalta a járókat a kíváncsiságom… Van ez így.

A közép(iskolás)kor

Szentesen jártam középiskolába a Boros Sámuel Közgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskolába. Nekem csak KÖZGÉ… (Az ott töltött éveimről itt írok részletesebben.) (No, meg itt…) Ma a vásárhelyi gimnázium tagintézménye (ha jól írom). Itt érettségiztem 1997-ben. Közben iskolai rádiózás, színjátszókör (Raimond Quinnie: Stílusgyakorlatok, Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (József szerepe.), rádiózás a Rádió Szentesben, iskolai újság, versek, novellák…)

Felső fokon

Nyíregyházára jártam főiskolára. A Bessenyei György Tanárképző Főiskola magyar-művelődésszervező szakára (ott is a PR, NON-PROFIT menedzser, médiapedagógia szakirányra) iratkoztam be, de már mint Nyíregyházi Főiskola adott diplomát. Közben a Hallgatói Önkormányzati Testület tagja, kulturális szervezője, később elnöke voltam. A Bessenyei utolsó HÖT elnöke, így a Nyíregyházi Főiskola első elnöke, mondhatni a Nyíregyházi Főiskolán mi alapítottuk meg a hallgatói önkormányzatot… (Tagja voltam a a BGYTF és a GATE MFK integrációját Előkészítő Testületének, Nyíregyházi Főiskola Ideiglenes Intézményi Tanácsának, a a BGYTF és a GATE MFK által alakított Képzési Programbizottságnak. Részt vettem a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának két éves felsőoktatási programtervének és a “public relations és sajtókapcsolatok” terület programjának kidolgozásában.) Szakmai gyakorlatomat a tv2 Tények című hírműsorának szerkesztőségében töltöttem. Közben a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójában külsőztem, riporterkedtem, majd gyakorolhattam a műsorvezetést a PB Rádióban is. Alapítója, szerkesztője voltam a Tanítani után megszületett Index című hallgatói lapnak. 1999-ben szerkesztője voltam a Nyíregyházi Fiatalok Irodalmi Antológiájának. Közben (még hallgatóként) részt vettem a Főiskolai Tükör (a Nyíregyházi Főiskola lapjának) megalkotásában, melynek aztán arculattervezője, szerkesztője is lettem. Főiskolás szakdolgozatomat A tömegkommunikáció hatása, és motivációs tényezők a közszolgálati és kereskedelmi médiában címmel írtam.

Munkában

A főiskola után a Debreceni Egyetem szociológia szakát végeztem el (szociológius és humán menedzser). Közben távoktatási szakértői tanúsítványt szereztem a Gödöllöi Egyetemen. 2001-től 2013-ig dolgoztam a Nyíregyházi Főiskola Képzési és Továbbképzési Intézetében. 2007-2009-ig a főiskola PR Irodáját is vezettem. Jelenleg a Nyíregyházi Egyetem Kommunikáció és Marketing Irodájában dolgozom. A 2005-ben megalakult Campus Rádió szerkesztője voltam (a rádió jelenleg szünetel). Elvégeztem a magyartanári MSc (mester)szakot, illetve közoktatásvezetői szakvizsgát – szakirányú továbbképzést szereztem.

A 2008-ban alakult Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Írók Társaságának (SZIRT Egyesület) alapító-tagja voltam, 2009-től megszűnéséig a József Attila Kör (JAK), 2010-től a Magyar Szociológiai Társaság, illetve a HERA tagja vagyok. Kutakodom a gerontológia területén, de foglalkoztat az ifjúság, a digitalizáció, a mesék szocializációs hatása, valamint a felsőoktatás átalakulása, de újonnan a fenntarthatóság nagy-nagy területe is…

A jövő

Péhádé. Novellák, regények és mesék… Boldog nyugdíjas évek. Wurliczer-díj 🙂 Sok szabadidő…, bár ez inkább sci-fi. Sok utazás, sok izgalmas kaland…