KI ÉS MITŐL ÍRÓ AZ ÍRÓ? Elmélkedédés Béres Tamás íróval / interjú a nyiregyhaza.hu-n

„Találkozzunk 2 percre!” című rovatunkban érdekes, ismert és elismert embereket, formációkat mutatunk be, valamennyien nyíregyházi kötődésűek.

Óh hányszor találkoztam olyan, már több kiadott könyvvel is rendelkező íróval, aki azt mondta: „nem nevezném magamat írónak”. Fordítottja is van a nem egyszeri esetnek; sokszor készítettem úgy interjút, hogy beszélgetőpartnerem valós publikálás nélkül írónak nevezte magát. De akkor ki és mitől is író az író? Erről is beszélgettem Béres Tamással.

„Úgy gondolom, hogy ez egy hosszú folyamat, aminek még én is az elején járok, keresem az utam, keresem a hangom… De talán akkor válik valaki irodalmi, művészeti értelemben is íróvá, később szépíróvá, amikor olyan írások kerülnek ki a kezei közül, amik megérintik az olvasót, ha el tudja mesélni azokat a történeteket, pillanatokat, amelyek mindannyiunkkal megtörténnek, de elfelejtjük őket, vagy hétköznapivá, szürkévé válnak. Az író ezeket a pillanatokat színezi újra, tölti meg élettel, alakítja egyedivé, különleges mesévé… Ez a feladat, illetve a kíváncsiságom motivál az írásban arra, hogy keressem az új kihívásokat és témákat.”

Az írás része identitásának – na ettől lett Tamás író! Véli, vélem én is. Írónk Szentesen született, érettségi után nagy vágyakkal érkezett Nyíregyházára. Itt végzett magyartanárként, majd a szociológia szakot is kipipálta Debrecenben. Első diplomája után kezdett el dolgozni a nyíregyházi felsőoktatási intézményben, most is ott dolgozik pr-referensként. Persze mellette sok mindent csinál – a helyi irodalmi életet és az irodalmi rendezvényeket igyekszik felpezsdíteni társaival.

„2008 óta szervezem az irodalmi programokat a Vidor Fesztiválon és pont 10 évvel ezelőtt jelent meg Csücskök című novellákat, esszéket tartalmazó kötetem. Azóta folyamatosan érkeznek az újabb írásaim A Vörös Postakocsi folyóiratban, a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemlében, melyeknek munkatársa is vagyok. Olvashatók prózáim a Kalligram, a Bárka, a Partium hasábjain. 2015-ben Apám illata című novellámat beválogatták a Jelen! című, a Móra Kiadó által megjelentetett kortárs ifjúsági novellákat tartalmazó antológiába, a kötetért szerzőtársaimmal ifjúsági kategóriában 2017-ben megkaptuk a HUBBY – Az év írója díjat. Egy éve Nagy Zsukával a megyei könyvtárban középiskolásoknak Kamasz Teraszt, azaz irodalmi foglalkozásokat vezetünk.”

Tamás most egy különleges, gasztronómiai ‘füveskönyvön’ dolgozik, valamint megjelenés előtt áll egy, az ‘álmok világába repítő’ mesekönyve és egy gyermekvers kötete. Mindig is érdekelték az emberek, a gyermeki lélek – így írásaiban a vágyak, a játékosság, a humor és a családi kapcsolatok játsszák a főszerepet. Apaként és íróként is szeret gyerekeknek, gyerekről írni. Úgy véli, nagy játék ez, de annál nagyobb feladat, felelősség is.

(Rutkai-Dér Vivien www.nyiregyhaza.hu)

https://www.nyiregyhaza.hu/ki-es-mitol-iro-az-iro-elmelkedes-beres-tamas-nyiregyhazi-iroval-2018-11-18